Forsiden · Søg · Formål · Kontakt · Ophavsret · Ansvar
Menu
Nyhedsoversigt
Artikler
FAQ / OSS
Bio-Ethanol
Bio-Diesel
Rapsolie
Fritureolie
Info
Min BioBil
Bio-Brændstof
Drivhuseffekt
Salg af Biobrændstof
Når du skal købe bil
Andet
Forum/Debat
Afhentnings fritureolie
Tak til, links
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Glemt dit kodeord?
Blandet links
Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

Bekæmp SPAM - (Åbner nyt vindue)

Join the FON movement! - (Åbner nyt vindue)

Firefox - Web browser - (Åbner nyt vindue)

Nyager skole B. klassen fra 1981 - (Åbner nyt vindue)

Sådan produceres ethanol
 

Sådan produceres ethanol
Danske ethanolfabrikker er på vej. Vi ser på, hvordan svenskerne gør det.

AF PETER NYHOLM

Flere danske virksomheder står på spring for at sætte gang i produktion af bioethanol. Indtil videre bremses tiltagene dog noget af de danske afgiftsbetingelser på området.

Sådan lyder meldingen fra Danisco, der netop har meldt ud, at de nu undersøger mulighederne for at omdanne en del af deres sukkerproduktion til udvinding af ethanol.

”Rammebetingelserne for ethanolproduktion i Danmark er ringe i forhold til i Sverige og Tyskland,” forklarer kommunikationsdirektør Michael von Bülow fra den danske sukkergigant Danisco.

Statoil er igang

Han henviser til EU's målsætning om, at der skal være 5,75 pct. ethanol i benzinen fra 2010.
”I Danmark har vi en målsætning på nul. Sagt over en stille øl er det ikke særlig ambitiøst.”

Hos olieproducenten Statoil lader man sig dog ikke slå ud af politik, forklarer kommunikationsdirektør Søren Bjelka.

”Afgifter kan komme og gå. Det kan vi ikke basere vores investeringer på. Vi tror, at efterspørgslen vil stige så meget, at vi kan få en forretning ud af det.”

Derfor er Statoil godt i gang med at planlægge en ethanolfabrik ved koncernens raffinaderi ved Kalundborg. Nu afventer man myndighedernes bbm-redegørelse for indvirkninger på miljø med videre.

I første omgang er planen en fabrik, der skal fødes af Vestsjællands hvede. Den baseres på den såkaldte første generations ethanolteknologi. Men sideløbende vil Statoil udvikle en fabrik, der anvender den nyere anden generationsteknologi til udvinding af ethanol fra halm, græs og hø ved at bruge cellulosen i planterne til at producere sukker, som omdannes til sprit.

Ikke fra fødevareproduktion

I modsætning til den brasilianske udgave, der anvender sukkerrør, er denne 2. generationsteknologien ikke baseret på materialer, der ellers skulle bruges til fødevareproduktion. Det giver også en bedre udnyttelse af biomassen.

”Men her er et af problemerne, at halm, græs og hø fylder mere i forhold til energiindhold,” siger Søren Bjelka, der med en investering på 750 mio. kr. forventer at kunne producere 125.000 ton ethanol om året.

I Sverige er man derimod langt mere ambitiøse med bioethanolen. Her er målsætningen at være fuldstændig uafhængige af olie i 2050. Til det formål er man godt i gang med at præge det svenske landskab med fabrikker, der udvinder ethanol.

Tre fabrikker i Sverige

”Vi er i gang med at opføre tre fabrikker til udvinding af ethanol til en samlet pris på over to mia. kr. Når de står færdig vil de kunne dække hele Sveriges nuværende ethanolforbrug,” forklarer produktchef for biofuels i selskabet Sekab, Mathias Olofsson. Han henviser dermed til det boom, som svenskerne har oplevet i relation til biler, der kører på ethanol E85 i de sidste år.

Det bliver fabrikker, som dels er baseret på 2. generationsteknologien, hvor ethanolen udvindes af cellulose fra træ og træaffald, men Sverige er også på vej med fabrikker, der anvender hvede i produktionen. Indtil videre henter svenskerne nemlig størsteparten af deres ethanol i Brasilien, som på verdensplan er førende på ethanol.

Kilde : www.autobild.dk

Community

Reklame

Bliv medlem af
BioBil
Community

Nyeste emne
Læs inden du bruger denne tråd.
Filtrering. Hvordan gør man ?
Hjælp til ombygning
Køb ny miljørigtig bil, men hvilken.
Citroën C3 1,4 HDI
Powered by PHP-Fusion © 2003-2007 - All content copyright their respective owners.